niedziela, 14 grudnia 2014

Malutkie, drobniutkie słodkości



 Złamałam się. Nie może być Świąt bez cieszyńskich ciasteczek. Przynajmniej na moim blogu muszą się pojawić na nie przepisy. Region cieszyńskie słynie właśnie z takich malutkich, drobniutkich ciasteczek, które piecze się na Święta. W niektórych domach pojawia się na świątecznym stole nawet 30 gatunków tych słodkości, a samych przepisów na nie jest ponad 100. Ciasteczka te powinny być wykonane na bazie naturalnych, świeżych składników. Bardzo ważne są dodatki: migdały, orzechy, suszone owoce, alkohol, marcepan. Cieszyńskie gospodynie zaczynają piec ciasteczka na 10 dni przed Świętami. Zaczynają od tych, które mają najdłuższy termin przydatności. Na końcu pieką te z kremami na bazie masła. Upieczone ciasteczka trzeba przechowywać w specjalnych pojemnikach. Cechą charakterystyczna cieszyńskich ciasteczek jest i wielkość. Powinny być malutkie, drobne. Nie mogą przekraczać 2-3 centymetrów. Ich kształt zależy od pomysłowości gospodyni. Również od jej pomysłowości zależy dekoracja wypieków. Używa do niej orzechów, rodzynek, lukru, kokosu, drobnych cukiereczków, migdałów, marcepanu. Im większy kunszt gospodyni tym bardziej kolorowa dekoracja i wymyślny kształt ciasteczek.



Do zrobienie wszystkich rodzajów uli potrzebne są specjalne foremki w kształcie ula.

Ule białe

SKŁADNIKI:
16 dag biszkoptów mielonych
12 dag cukru pudru
8 dag masła
Rum do zarobienia
Masa do uli:
1 setka spirytusu
3 żółtka
1 mleko skondensowane
Mleko skondensowane ulać do żółtek, powoli wlewać spirytus, ciągle mieszając. Zrobić 2 dni przed użyciem, trzymać w lodówce

ŚNIEŻNE ULE
Składniki
Ciasto na ule: 16 dag masła, 16 dag cukru pudru, 30 dag okrągłych
biszkoptów, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu
Masa do uli: 1 kostka masła (20 dag), 1 puszka masy kajmakowej
2 kieliszki spirytusu
Dodatkowo: 1 opakowanie wafli tortowych
1 tabliczka czekolady/polewa czekoladowa
ozdoby spożywcze np. płatki śniegu
Biszkopty mielimy maszynką do mięs na proszek. Dodajemy: masło, cukier puder, kakao i rum. Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy na jednolita masę. Foremką nadajemy kształt uli i ostawiamy w zimne miejsce do stwardnienia.
Miksujemy masło, dodając po łyżce masę kajmakową, a na końcu spirytus.
Masą obficie napełniamy utwardzone ule, zamykając je krążkiem wyciętym kieliszkiem z wafli. Wierzch ula polewamy stopioną czekoladą
i przyklejamy do niej ozdobne śnieżki. 


ULE KAKAOWE
Ciasto:
  • 20 dag biszkoptów
  • 18 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki rumu
  • 3 łyżki kakao
  • trochę orzechów
Masa:
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • spirytus
Sposób wykonania:
Biszkopty zetrzeć, połączyć z resztą składników. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać trochę więcej rumu.
Krem: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami, powoli dolewać spirytus, do uzyskania gęstej, choć lejącej konsystencji, aby można było wlewać do uli. Z andruta wycinać kółeczka wielkością dostosowane do ula.
Gotowe ciasto wkładamy do foremki , palcem robimy dziurkę (miejsce na ajerkoniak), wyjmujemy ula z foremki. (Aby ciasto dobrze odchodziło od foremki należy ją dobrze wysypać cukrem pudrem). Wlewamy krem i zalepiamy andrutem.
CIASTKA ZE SKWAREK

SKŁADNIKI:
25 dag skwarków, 40 dag mąki, 2 jaja, 25 dag cukru,
Szczypta cynamonu, 3 tłuczone goździki
starta skórka z cytryny
Skwarki zmielić, dodać resztę składników. Wyrobić ciasto, przepuścić przez maszynkę do mielenia ze specjalna nakładką do ciastek.
Piec w temperaturze 180 C na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
RAFAELLO

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 25-30 dag mleka w proszku
1-2 łyżki kokosu, 1/2 kostki masła, trochę spirytusu
ok. 10 dag kokosu do otaczania
ok. 10 dag migdałów
Wodę zagotować z cukrem, ostudzić. Dodać mleko w proszku, masło, 1-2 łyżki kokosu, alkohol. Wymieszać, odstawić na 1 godzinę. Formować kulki, do środka dając migdał. Obtaczać w kokosie.

CZEKOLADKI
SKŁADNIKI:
40 dag czekolady gorzkiej – zemleć, 20 dag migdały – zemleć
40 dag cukru pudru, 2 białka, 2 łyżki rumu
Wszystko razem wyrobić, rozwałkować przez folie nałożyć na to masę.
4 ugotowane żółtka, 4 cukry waniliowe, 20 dag orzechów mielonych
4 łyżki masła, 2 łyżki rumu
Na górze zrobić polewę i pokroić małe kostki

WINIÓWKI
SKŁADNIKI:
28 dag mąki wrocławskiej, 25 dag margaryny palmy
6 łyżek białego wina
Wykonanie:
Składniki razem zagnieść, rozwałkować na stolnicy na ok. 3mm grubości.
Wykrawać foremką ciasteczko i piec w temp 180 C do lekkiego zarumienienia. Gorące posypać pudrem

BUDYNIÓWKI

SKŁADNIKI

2 budynie bez cukru np. śmietankowy, 20 dag cukru pudru
1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany, spirytus, wafle suche (andrut)
Wyrobić masę z wafli, wykroić gwiazdki i posmarować marmeladą.
Na posmarowany wafel wyciskać masę przez rękaw cukierniczy.
Górę można udekorować np. gwiazdką, rodzynką.

KROCHMALKI

SKŁADNIKI:
12 dag cukru pudru, 2 łyżki śmietany
1 jajo + 1 żółtko, 20 dag margaryny
22 dag krochmalu,20 dag mąki
trochę proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto. Wykrawać okrągłe kółeczka. Piec w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu przekładać marmoladą lub masą.

ORZECHY LINIECKIE

SKŁADNIKI:
Ciasto:
250 g mąki
140 g masła
90 cukru pudru
2 żółtka
cytryna (starta skórka, łyżka soku)
Piana:
2 białka
140g cukru
Do dekoracji orzechy kokosowe i włoskie.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem, dodać cukier puder i 2 żółtka, startą skórkę i łyżkę soku z cytryny. Zagnieść ciasto i dać do lodówki na 30 minut. Podzielić ciasto na kawałki i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm Wycinać ciasteczka foremką lub kieliszkiem. Ułożyć na wysmarowanej blasze.
Ubić pianę z cukru i białek. Na środek każdego ciasta wycisnąć całusek szprychą i położyć orzeszek. Piec na jasnożółty kolor w temp. do 100 C kilkanaście minut

ORZESZKI (potrzebne specjalne foremki-połówki orzecha włoskiego)
SKŁADNIKI:

Ciasto:
25 dag mąki, 12 dag masła
12 dag cukru pudru
1 całe jajko, 2 łyżeczki kakao
1 garść zmielonych orzechów
Razem zagnieść i wyciskać cienko do foremek. Piec gotowe foremki w temp ok. 200C. Wystudzone napełniać masą i sklejać polówki ze sobą.
Masa:
15 dag masła i 8 dag cukru pudru – utrzeć
15 dag zmielonych orzechów
1 surowe żółtko, 2-3 łyżki spirytusu
Połączyć utartą masę z pozostałymi składnikami i uzupełniać ciasteczka

WIGILIJNE BABECZKI
Ciasto na babeczki:
30 dag mąki, 20dkg masła
10 dag cukru pudru
1 jajko
Masa budyniowa z galaretką:
0,5 l mleka, ok. 0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 1 jajko całe
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 galaretka cytrynowa, gruszkowa lub inna
20 dag masła
Odlać 0,5 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, obie mąki, jajko i żółtka. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Do gorącej masy budyniowej wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Gdy masa przestygnie utrzeć z masłem na gładki krem

PIANKOWA DYGRESJA


CIASTO:
30 dag mąki, 14 dag cukru pudru, 14 dag masła
sok z cytryny, 2 żółtka
Zagnieść ciasto, rozwałkować na grub. ok. 3 milimetrów, wycinać malutkie kółeczka, połowę kółeczek podziurkować widelcem, na dziurkowane kółeczka nakładać piane ubitą z 2-ch białek i 20 dag cukru kryształu. Piec na złoty kolor.
MASA:
25 dag masła, 25 dag cukru pudru
1 czerwona galaretka, mielone orzechy
Masło z cukrem utrzeć na puszysta masę na koniec dodać tężejącą galaretkę. Nakładać na kółeczka i składać z kółeczkami, na których jest pianka. Obtaczać w zmielonych orzechach lub migdałach boki ciasteczka.

OWSIANKI

SKŁADNIKI:
70 g masła, 30 g brązowego cukru, 3 łyżki miodu, 1 jajko
6 g cukru waniliowego (1 opak.), 45 g mąki pszennej,
60 g płatków owsianych, 40 g wiórków kokosowych
90 g orzechów, rodzynek, żurawiny migdałów
3 g proszku do pieczenia, 1-2 g sody, 1 g soli
POLEWA:
¼ szklanki mleka w proszku, 3 łyżki cukru pudru
4 łyżki letniej wody, 50 g masła, 2-3 łyżki kakao
WYKONANIE CIASTECZEK:
Wszystkie składniki mieszamy, na sam koniec dodajemy bakalie.
Formujemy ciasteczka na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temp. 160-170 C przez 10-12 minut.
WYKONANIE POLEWY:
Dokładnie mieszamy mleko w proszku z cukrem pudrem i kakao, dodajemy wodę i podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy masło.
Mieszamy aż do rozpuszczenia. Dekorujemy ciasteczka wedle uznania

SZYSZKI

Składniki:
  • 40 dag krówek
  • 10 dag margaryny
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 małe paczki ryżu preparowanego
Sposób wykonania:
Margarynę i krówki stopić w garnku razem z kakao. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać ryż preparowany. Wymieszać. Następnie formować małe szyszki lub kulki. Najlepsze są po kilku dniach, jak się rozleżą:)

KONICZYNKI

Ciasto:
  • 30 dag cukru pudru
  • 30 dag orzechów włoskich mielonych
  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
Do dekoracji:
  • orzechy włoskie
  • cukier puder
Sposób wykonania:
Zagnieść ciasto z podanych składników. Formować małe kuleczki, zlepiać po 3 robiąc koniczynki, na środek dać cząstkę orzecha. Układać na blaszce, piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

TORCIKI ORZECHOWE

Ciasto:
  • 30 dag margaryny
  • 14 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych
  • 45 dag mąki
Masa:
  • 12 dag cukru pudru
  • 4 łyżki marmolady
  • kieliszek rumu lub wódki
  • 12 dag orzechów włoskich mielonych
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować i wykrawać kieliszkiem lub dowolną foremką ciasteczka. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, piec w temperaturze 180stopni przez kilka minut.
Masa: wszystkie składniki połączyć razem. Smarować ciasteczko i przykryć drugim.
Można dekorować lukrem.

NIEWIASTY

Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag orzechów włoskich mielonych
  • 5 dag cukru pudru
Polewa z żółtek:
  • 2 żółtka
  • 7 dag cukru pudru
Krem kawowy:
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki naparu z kawy parzonej
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować, wykrawać krążki. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wykonać polewę z żółtek: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Nakładać łyżeczką lub szprycą polewę na każde kółko. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Krem: Utrzeć masło na puch, połączyć z pozostałymi składnikami kremu.
Ciasteczka przekładać masą, boki obtaczać w wiórkach kokosowych.

WANILIOWE ROŻKI

Składniki:
  • 21 dag masła
  • 11 dag mielonych orzechów włoskich
  • 7 dag cukru pudru
  • 28 dag mąki
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść ciasto, formować małe rożki. Rożki układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec w 180stopniach przez kilka minut- do zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

CIASTECZKA Z KREMEM KAWOWYM

Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1p. cukru waniliowego
Krem:
  • 7 dag cukru pudru
  • 1op. cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki naparu z kawy parzonej
Glazura:
  • 17 dag cukru pudru
  • 1 białko
Sposób wykonania:
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółka lub inny kształt. Piec w temperaturze 180stopni do zrumienienia.
Masa: Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i zimny napar kawy. Miksować wszystko razem  przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy.
Glazura: Białko ucierać z cukrem pudrem, do uzyskania białej glazury.
Upieczone ciasteczka przekładać kremem kawowym, każde ciasto udekorować glazurą, można dodatkowo udekorować kawałkiem orzecha. pozostawić do wyschnięcia glazury.
KAWUSIE

  • 40 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 2 łyżki kakao
  Masło, cukier, żółtko utrzeć, dodać do utartej masy resztę składników i wymieszać. Z gotowej masy robić ziarenka kawy. Wstawić do lodówki.

KRUCHE CIASTECZKA PRZEKŁADANE

  • 300 gram mąki
  • kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 50 gram cukru pudru
  • jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedna łyżka kwaśnej śmietany
  • marmolada lub powidła
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy(dość cienko bo będą przecież składane) i wycinać różne kształty za pomocą foremek. Trzeba pamiętać o tym, by kształty były sparowane. Jedna część pozostaje gładka, w drugiej wycinamy za pomocą dowolnego narzędzia niewielkie kółko. Pieczemy w 180 stopniach aż się zezłocą(ok. 10 minut, ponieważ są cienkie). Studzimy. Wystudzone smarujemy cieniutko marmoladą i zalepiamy połówką z dziurką.

Ciasteczka przekładane z migdałkiem

Receptura jest taka sama, jednak wycinamy ciasto foremką w kształcie owalu i nie robimy dziurek. Gdy ciasteczka ostygną, zlepiamy za pomocą masy orzechowej lub marmolady dwie połówki. Na górę każdej, za pomocą lukru przyklejamy migdał zanurzony czubkiem w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładamy do zastygnięcia.

KULE BAKALIOWE

  • zmielone na pył biszkopty lub herbatniki
  • mielone orzechy i migdały 
  • drobno posiekane bakalie
  • gorzkie kakao
  • resztki masy z orzeszków, polew, lukrów itp.
  • rum lub inny alkohol
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Konsystencja powinna być gęsta, ale nie może być ani zbyt sucha, ani zbyt mokra. Jeśli masa jest za sucha, dolewamy nieco rumu lub dodajemy kawałek masła. Jeśli zaś za wilgotna, można dosypać trochę więcej herbatników albo odrobinę bułki tartej. Z masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do zastygnięcia.


Pomyślnego pieczenia i smacznego:)






31 komentarzy:

  1. Och, od samego czytania przepisów usta mam pełne sliny a zoładek gra mi natrętne melodie! Cudnie wyglądaja te wszystkie ciasteczka i na pewno też wspaniale smakuja. Obawiam sie,że w tym roku ze wzgledu na brak czasu oraz pustki w portfelu nie uda mi sie skorzystac z któregoś z Twoich przepisów, ale zapamiętam sobie ten wpis blogowy i zajrze gdy tylko pojawia sie u mnie jakieś moliwosci wytworzenia któregos z tych smakołyków.Niekoniecznie na świeta!
    Jaskółeczko! Dziekuję za te przepisy i apetyczne widoki! Pozdrawiam Cie gorąco i smakowicie !:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będzie trzeba, to w przyszłym roku przytoczę przepisy na następne gatunki i te powtórzę:) Chyba się te da skopiować. Skopiuj i wklej sobie do notatnika:)

      Usuń
  2. oż!!!... tak po jednym z każdego... nie... "kawusiów" jeszcze ze trzy na bis... i do jutra mogę już nic więcej nie jeść...
    pozdrawiać jzns :)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzy wystarcza, żeby się zapchać. Są strasznie kaloryczne.

      Usuń
  3. zamówiłam sernik i bezowe, i to nam wystarczy ;)
    Dobrze, że nie lubię piec ;)
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku nie piekę. Dostałam:)A duze ciasta upiecze Młoda:)

      Usuń
  4. Jaskółko, ja jak zawsze bardzo Cię podziwiam. Te twoje ciasteczka śniią mi się juz od dawna:))
    Serdeczności i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mija, tym razem nie piekę, ale uznałam, że warto wkleić te przepisy. Ciasteczka naprawdę są pyszne.

      Usuń
  5. Iwo, bardzo miło Cię widzieć.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Małe ciasteczka - mało kalorii. Cudeńka cieszyńskie.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaskółko, serdecznie dziękuję za Twoje wielkie, zielone serce i słodycz naturalną i tę (w złotku), która cieszy po cieszyńsku wszystkie podniebienia. :))))

      Usuń
    2. Ano nie, małe ciasteczka- ogrom kalorii. Cieszę się, ze dotarło:)

      Usuń
  7. Aż muszę poszukać coś słodkiego w domu:) Nie moge na to patrzeć a jak bym mógło to zjadłbym wszystko:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, od samego widoku leci chętka na coś słodkiego:) Trudno się oprzeć pokusie.

      Usuń
  8. Pychota.
    Nawet nie podejrzewałem że Rafaello tez wywodzi się z kuchni cieszyńskiej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jest ono tutaj wytworem wtórnym. Corocznie dodawane są nowe przepisy i ktoś wkomponował, w tradycyjne cieszyńskie, przepis na malutkie Rafaello.

      Usuń
  9. Orzesz! A kysz pokuso... Jakie one cudne! Tyle mego co sobie popatrzę :)) Gdybym je wszystkie zrobiła to musiałabym zjeść a to w rachubę nie wchodzi ;)) Ja na pewno upiekę szarlotkę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś piekłam kilka gatunków: ule, orzechy, kruche, rogaliki, kule. Teraz nie mam czasu.

      Usuń
  10. Ojej!! znam te ciasteczka:)) były na weselu mojego syna, które odbywało się w Bielsku-Białej. Myślałam, że to fanaberia tamtejszej kucharki, nie wiedziałam, że to wręcz tradycja z pobliskiego Cieszyna:)) Były pyszne!!! Przepisy na pewni kiedyś wykorzystam.
    Pozdrawiam serdecznie:))
    Ps. dzięki za niespodziankę. Te zapachy i smaki z dalekiego świata. Może to wróżba przyszłych podróży "Korzennym szlakiem"???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie to brzmi- " Korzenny szlak":):) Jezeli masz marzenie odbyć taką podróż, to życzę Ci z całego serca, aby się spełniło:)

      Usuń
  11. Wszystkich bym spróbował, ale cukier.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, dla cukrzyków niestety, tylko popatrzeć i to wszystko:(

      Usuń
  12. Wprawdzie, Jaskółeczko, "ule', po naszymu, niezbyt elegancko się rymują, jednakże ze smakiem tudzież oskomą zauliłbym co nieco!
    Ściskam najgoręcej i niezmiennie zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No taki, Klaterku, może lepiej ni rymować tym razem? Ule, jak ule, ale zaorzechować się też dobrze:) No ewentualnie zakulnić:)

      Usuń
  13. Ślinka mi cieknie na widok tych wszystkich słodkości; ;-)
    Wesołych Świąt Jaskółko;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I Tobie również Wesołych, szczęśliwych:_)

      Usuń
  14. Zalamalam sie.jakie precjoza!
    Upieklam troche ciasteczek, ze dwa tygodnie temu, ale gdzie im do Twoich!
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty się Kasiu nie łam, wybierz przepis i dopiecz trochę:)

      Usuń
  15. Przez Ciebie pożarłam całą czekoladę... i nadal mi mało!!!

    Od samego patrzenia przytyć można! A może to jednak od tej czekolady... hmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam napad na Michałki. Trudno, będzie trzeba więcej "powiosłować"

      Usuń
  16. No dobra, Nazywam się Tomasz Liniecki i wraz z moim synem, Leszkiem, chętnie przyjmiemy nieodpłatnie pewną ilość Orzechów Linieckich w celu degustacji. W zamian udzielimy licencji na nazwę.
    Pozdrawiam.
    Tomasz LINIECKI

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Będzie mi miło, gdy zostawisz komentarz. Staram się odpowiadać nawet w starszych postach.
Jeżeli chcesz obrażać moich gości lub mnie- nie wysilaj się, natychmiast to usunę.
Jednym słowem hejterzy, gnomy, trolle, banda różowego misia , nie mają tu czego szukać.